Van egy
hasznos tipped?

Tippek portréfotózáshoz kezdőknek

Lelkes kezdő, és / vagy hobbifotósoknak ajánlott tippek - a fényképezés művészetének megközelítése, portréfotózás egy esetleges portréfotós munkával szemléltetve.

Keret Tippek portréfotózáshoz kezdőknek

Belevágjak, vagy bízzam inkább profi fotósra Cynti portréfotó sorozatát?

Sokan azt hinnék, egy emberi arcot kifejezetten könnyű képen megörökíteni. Ha úgy vesszük, valóban az, viszont a végeredmény mindettől még közel sem lesz az igazi - sőt. Természetes, hogy a portréfotózáshoz - mint a fényképezéshez úgy általában - szükségeltetik némi érzék, illetve ha még sincs belőle túl sok, a folyamat tanulható, viszonylag egyszerű alapszabályai vannak - plusz evidens, hogy szükséges hozzá a használatban lévő fotómasina ismerete.
Mint minden kreatív munkának / művészetnek, a fotózásnak is megvan a saját varázsa - ez tömören a következőt jelenti:
abban a minutumban, amikor rákapsz az ízére, azon veszed észre magad, hogy nem tudod abbahagyni (ha mégsem így történne, gyorsan válassz alternatív megoldást). Ha elkapott a fényképezés, motivál az alkotói folyamat, a végeredmény tekintetében több forgatókönyv is előre vetíthető:

- töménytelen mennyiségű, zömmel unalmas, de legalábbis középszerű fotó
- néhány egészen jól sikerült fotó
- utómunkával együtt jó pár igen szép fotó
Ha sikerélmény ér, azaz feltehetően a 2., 3. forgatókönyv vált valóra, meg sem tudunk állni az alkotással, valószínűleg már megvan az exponálási kényszer, s jóformán ki se teszed a lábad anélkül, hogy ne lapulna egy fényképező a táskádban. Több, mint valószínű, hogy rövidebb / hosszabb idő alatt fejlődést is tapasztalsz, talán még utána is olvasol, gyakorolsz, tesztelsz.
De. Ha egy sürgős feladat előtt állsz, például portréfotózást, netán esküvői fotózást kérnének Tőled, nem biztos, hogy még készen állsz a feladatra.
A siker azonban az élménnyel szemben nem feltétlen garantált, időnként lelombozó véleményekkel is találkozhatsz, így hát van egy nagyon fontos, mindenek előtt megfontolandó tipp a portréfotózáshoz, illetve bármilyen fotózáshoz:

Az önkritika.

- amit bizony nem árt gyakorolni fotós munkánk során. Természetesen önbizalomra is szükség van, anélkül szintén nem megy, viszont ne ess túlzásba, mert egy kevésbé jó alkotás után könnyen a következő párbeszédben lehet részed:
"Nézd, milyen jó lett"
- s rövidesen halljuk is a visszafogott választ:
"Aha."
Egy szóval: mielőtt elvállalnád, hogy a barátnőd barátnője, a modellnek készülő Cyntia portréfotó sorozatát Te fogod csinálni, gondold át, és próbálj meg értelmes döntést hozni, mielőtt szegény lány a rosszul sikerült portrésorozat miatt nem kapná meg a munkát. Lehet, hogy valóban jó képek fognak készülni, de ha szűkös határidőre kell leadni a sorozatot, a gyakorlati szintedtől is erősen függő lesz a kész anyag minősége. Ezzel el is érkeztünk a portréfotózás, és úgy általában a minőségi fotózás egyik fontos tényezőjéhez, ami nem más, mint a:

Gyakorlat.

Hogy ez mit is jelent úgy összességében? A fotós gyakorlat (tapasztalat) magába foglalja az elméleti tudás fejlesztését, a géped ismeretét, az alkalmazott technikában való jártasságot egyaránt. Jó, ha egy adott témában fejleszted tudásod, mert bár az alapok lényegében mindenütt ugyanazok - viszont az alkalmazott technika és a megvalósítás, illetve a fotózáshoz szükséges eszközök már jelentősen különbözhetnek egymástól. A portréfotózásnál maradva pl. jól jöhet egy 200-as teleobjektív, illetve olyan kiegészítőkre is szükséged lehet, mint a derítő, de ha valóban jól megy, akkor már egy műtermen is el lehet gondolkodni.
Ha nincs elég gyakorlatod, és nem tudod, mi az F-érték, az expozíció-korrekció, az ISO, inkább nézz körül az interneten, és keress egy referenciamunkái alapján szimpatikus portréfotóst, akiről 99 százalék biztossággal elmondható, hogy tökéletesen el fogja látni a munkáját, és a megrendelő nem lesz elégedetlen.
A másik nehezen tanulható paraméter nem más, mint a stílus. Ugye, mennyi unalmas és jellegtelen, futószalagról érkező termék-benyomást keltő fotóval találkoztatok már a facebook-on, az instagram-on, személyes blogokon, vagy akár komolyabb, saját weboldalakon? Sőt, lehet, még a haverod esküvői fotós albumát nézegetve is felmerült benned a kérdés, hogy:
"Nem túl sok ez egy kicsit?" "Hú, nagyon egyformák ezek a fotók." "Miért kell ugyanarról a témáról 42 képet csinálni 3-6 nagyon jó helyett? Ezeken épp, hogy csak a menyasszony lába áll másképp keresztben!"

Mik tehát a legalapvetőbb tippek a (portré)fotózáshoz?


- Önkritika,
- elméleti / gyakorlati fotós ismeretek,
- gyakorlás,
- ... és, azért az sem árt, ha önbizalmad is van.

Ha mindez megvan, és még a stílusod is tükröz valamit, már oda lehet figyelni a következőkre:
- Ne csak az arcot nézd, hanem a tekintetet is!
- Figyeld az arc karakterisztikáját
- Válassz jó hátteret (akár szabadtéren vagy, akár műteremben)
- Figyeld a fényeket!

Weboldal címe: www.alkalmifoto.hu/

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI FOTÓS, FOTÓZÁS TIPPEK

És Ön mit tenne meg a biztonságáért?

És Ön mit tenne meg a biztonságáért?

Személyes biztonságunk mellett üzleti biztonságunk, stabilitásunk megteremtése is kulcsfontosságú tényező, főleg ha az adott vállalati szegmensben sikeresek lennénk. Egy üzleti magánnyomozó segíthet.

Néhány tipp a legjobb pálinka kiválasztásához

Néhány tipp a legjobb pálinka kiválasztásához

Hazánk „nemzeti italát”, mely vérbeli hungarikumnak számít, számos okból fogyasztjuk. Mert vendégségbe megyünk, mert hozzánk jönnek vendégek. Ebédhez, vacsorához, esküvőn, keresztelőn, focimeccs előtt, után és közben, vagy csak azért, mert jól esik, esetleg ínyencségként. A tökéletes szíverősítő megtalálása azonban nem könnyű feladat - lássuk, mire kell ügyelni, mielőtt kosárba helyeznénk egy palackkal!

Kreatív ötletek kartondobozhoz

Kreatív ötletek kartondobozhoz

A kartondoboz alapvetően egy ronda, barna, unalmas használati tárgy, amit a legtöbben szemrebbenés nélkül kivágnak a (szelektív) kukába. Pedig némi kreativitással és kézügyességgel akár csodás díszként, gyerekjátékként vagy műalkotásként is újrahasznosíthatjuk a feleslegessé vált dobozokat. Lássunk néhány tippet!

Válás és vagyonmegosztás - Egy, aki mindent visz?

Válás és vagyonmegosztás - Egy, aki mindent visz?

Egy elmérgesedett vagy kihűlt házastársi kapcsolat lezárása sohasem egyszerű, a lelki megpróbáltatásokon kívül pedig akár pénzügyileg is igen rosszul járhat egyik-másik fél. A válási vagyonmegosztás alapvetően egy bonyolult, a jog bikkfanyelvén megfogalmazott szabályhalmaz, amiben laikusként nem könnyű eligazodni. Az alapokkal ugyanakkor nem árt tisztában lenni, hogy ne érjen minket meglepetés, ha esetleg külön utakra vinne minket az élet párunkkal.

Nem a ruha teszi az embert – az esküvőt leszámítva

Nem a ruha teszi az embert – az esküvőt leszámítva

Ez a bejegyzés elsősorban női olvasóinknak szól, de természetesen a férfiak érdeklődésére is számot tarthat. Kezdjük egy találós, vagy inkább beugratós kérdéssel! Vannak, akik rágörcsölnek, és vannak, akik lazán veszik; egyesek hónapokig keresik az igazit, mások azonnal lecövekelnek az elsőnél, mi az? Hát az esküvői ruha! Bármelyik tábort is erősítsük, egy biztos: nem létezik olyan menyasszony, akit hidegen hagyna, hogy milyen ruhában mondja ki a boldogító igent.